Oeco

Meet our people: Didier Debonnet

Recruiter en Business Developer bij OECO

go down

Bij OECO waken we erover dat onze mensen centraal staan. Ons ecosysteem is organisch gegroeid door en voor ondernemende enthousiastelingen. Zij vormen onze ruggengraat, en ze verdienen het om gezien te worden. Daarom stellen we voortaan elke maand een of meerdere gezichten achter OECO Groep uitgebreid aan je voor. Kersvers in de groep en toch al furore aan het maken: maak kennis met Didier Debonnet! Hij houdt recruitment, coaching én business development balletjes in de lucht en richt ondertussen ook een recruitment community op binnen onze cluster. Jawadde dadde. Dit is Didier! 

Wie ben je en hoe is je verhaal bij OECO gestart?

Didier: “Ik vervoeg het lijstje van mensen met een atypisch traject (glimlacht). Ik begon vijftien jaar geleden bij Starbucks om er het merk binnen de luchthaven van Zaventem mee op te zetten. Ik ben er vrij lang gebleven omdat het zo leuk was en ik zo veel variatie in mijn job had. Ik leerde daarenboven met een pak verschillende mensen werken. Een vriend van mij merkte op dat ik opleefde van het sociale aspect en spoorde me aan om bij zijn werkgever aan te sluiten en als recruiter te werken.” 

“Zo gezegd, zo gedaan. Ik werkte jaren als IT recruiter, bouwde mijn netwerk uit, doorkruiste het bedrijfsleven in België en zag een pak digitale transformaties en softwareprojecten ontstaan. Omdat ik toch wat dichter bij de technologie wou staan, ben ik na een paar jaar overgeschakeld naar een softwarehuis waar ik de noden van projectmanagers vertaalde naar een rekruteringsstrategie. Daarnaast managede ik de consultancyafdeling en deed ik business development bij klanten in grote softwareomgevingen.” 

“Uiteindelijk wilde ik toch vooral graag in een omgeving terechtkomen met zin voor initiatief en ondernemen. Pieter Schoevaerts, jullie gekend en ook een kennis van mij, bracht me in contact met OECO. Ik heb zelf mijn rol mogen uittekenen, dat sprak me enorm aan. Ik mocht aangeven waar ik vond dat ik goed in was, namelijk staffing, recruitment en business development, en werd daar vervolgens voor aan boord getrokken. Ik ben hier nu drie maanden en mijn missie krijgt stilaan vorm (lacht).” 

Wat is jouw functie bij OECO en waarvoor kan men bij jou terecht?

Didier: “Ik doe verschillende dingen bij en voor de groep. Zo help ik verschillende bedrijven met hun rekruteringsstrategie. Wat doen ze nu, hoe kunnen ze beter mensen aantrekken, enzovoort. Soms gaat het over processen, andere keren weer over leren sourcen op LinkedIn, awareness creëren online, … Ik laat hen voornamelijk zelf het initiatief nemen, maar ben hun steunpilaar.”  

Anderzijds treed ik ook op als coach. Bij Agile Architects, bijvoorbeeld, help ik hun Talent Officer, Fanny. Ik zit geregeld met haar samen om haar te ondersteunen. Verder doe ik ook business development, om opportuniteiten en klanten te sourcen. Dat doe ik, bijvoorbeeld voor Wheelhouse Agency; zij focussen op Javascript. Tot slot ben ik bezig met het oprichten van een community voor recruiters binnen OECO. Fijn voor hen, want ze kunnen er best practices delen en zelfs gewoon op elkaar steunen. Rekruteren kan namelijk best eenzaam en frustrerend zijn. Ondertussen zijn we al één keer samengekomen en het smaakt naar meer! Ik kijk er wel naar uit om het verder vorm te geven.”  

Mensen kunnen sowieso bij me aankloppen om te sparren. Ik brainstorm vaak met mensen over wat er voor hen specifiek nodig en mogelijk is. Liefst zou ik meedraaien in elk bedrijf om nog beter advies te kunnen geven, maar dat gaat natuurlijk niet. Ik probeer wel om vinger aan de pols te houden, want ik weet dat iedereen – ondanks goede voornemens – recruitment op de laatste plaats zet. Zonde, want het is belangrijker dan de meesten denken. Ik herinner hen er dan aan: ‘Heb je dit al gedaan?’ Ik nudge mensen om toch de zaken in handen te nemen en vooruitgang te boeken.” 

Hoe ziet jouw werkdag er doorgaans uit?

Didier: “Ik zie de zaken zo: hoe beter je je kandidaten kent, hoe beter je ze kan positioneren bij een klant. Hoe beter je je klant kent, hoe beter je services of consultants kan aanbieden. De cirkel die zorgt voor perfecte matches, ik vind die erg belangrijk. Daarom ontwikkelde ik bewust processen voor mezelf om ermee bezig te zijn en tips & tricks achter de hand te hebben. Die geef ik nu door aan anderen.” 

“Mijn dagen zijn gevuld met kennismakingsgesprekken, strategie besprekingen, workshops en coaching sessies. Ik probeer zo veel mogelijk in contact te komen (en blijven) met de verschillende bedrijven binnen de groep. Ik wil immers betrokken zijn bij zo veel als mogelijk. Anderzijds maakt dat de zaken qua timemanagement niet simpel, want ik wil de zaken die ik vastpak ook echt goed doen. ‘t Is een uitdaging, maar ik vind het wel leuk. Het enige dat echt vaststaat in mijn agenda, is dat ik op vrijdag naar Agile Architects ga in Gent en dat ik elke dag een stand-up heb met Fanny. Verder gaat alles naargelang de dag en wie me nodig heeft.” 

Wat maakt werken bij OECO zo leuk?

Didier: “Toen ik hier op gesprek kwam, viel de bedrijvigheid me enorm op. Dat sprak me absoluut aan. Het lijkt hier wel één groot flex desk kantoor, en iedereen is collega van elkaar en toch ook niet. Ik hou daar wel van. Daarnaast kwam ik natuurlijk, zoals ik al aangaf, voor het innovatieve karakter en omdat initiatief hier zo wordt aangemoedigd. Al wat trendy en nieuw is, daar zijn we hier mee bezig. Erg prikkelend!” 

“Het was een spannende sprong, daar ga ik niet over liegen. Gelukkig is mijn job effectief zo fijn als ik gehoopt had. Voornamelijk omdat hij blijft evolueren. Als ik morgen vraag of ik mijn rol nog anders mag invullen, ben ik zeker dat dat kan. Die ‘doe maar-mentaliteit‘, dat is fantastisch.” 

Wie na het lezen van dit interview graag extra informatie krijgt over werken en/of ondernemen bij OECO Groep, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan zeker een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!  

Onze vacatures