OECO Groep en AI: Binnenkijken bij Algorhythm Group

Bij OECO Groep blijven we voortdurend op zoek naar manieren om de productie- en bedrijfsprocessen te transformeren met behulp van artificiële intelligentie (AI). Vandaag kijken we binnen bij Algorhythm Group, een data & AI competence center binnen onze groep.

Door generatieve AI te gebruiken heeft Algorhythm Group een text-to-SQL query systeem ontwikkeld dat self-service data mogelijk maakt voor interne klanten. We spraken met Jean-Joseph en Kenan van Algorhythm Group over hun aanpak, de uitdagingen en de toekomst van AI in de publieke sector.

De uitdaging: Ad-hoc data verzoeken

Voor het uitoefenen van hun job hebben medewerkers van de klant vaak ad-hoc vragen over bedrijfsgegevens. Denk hierbij aan verzoeken zoals "Geef mij alle registraties van het laatste kwartaal in regio Gent." Traditioneel kwamen deze verzoeken bij het data-analyseteam terecht, die vervolgens SQL queries schreven om de benodigde informatie te leveren. Dit proces was tijdrovend en inefficiënt, vaak moesten medewerkers weken wachten op hun antwoorden.

De oplossing: Generative AI voor zelf-service data

Algorhythm Group ging deze uitdaging aan en ontwikkelde een text-to-SQL query systeem dat gebruikers in staat stelt om in natuurlijke taal vragen te stellen en direct SQL queries te genereren. Deze queries worden uitgevoerd op de interne databanken, zodat de gebruikers snel en zelfstandig toegang krijgen tot de benodigde informatie. Jean-Joseph legt uit: "Het doel was om eenvoudige vragen direct zelf te laten beantwoorden, waardoor het data-analyseteam meer tijd heeft voor complexere verzoeken."

Implementatie en technologie

De implementatie van dit systeem bracht verschillende uitdagingen met zich mee, vooral omdat de gegevens zeer gevoelig zijn en niet in de cloud opgeslagen mogen worden. Kenan beschrijft de technische kant:  

"We hebben intern sandbox systeem ontwikkeld op de cloud, waar we deze self-service datasysteem op hebben ontwikkeld en getest. Met dit systeem kunnen we gemakkelijk gebruik maken en wisselen tussen elke publieke LLM modellen die beschikbaar zijn.  

Maar niet elke klant kan zijn gegevens op de cloud opslaan wegens gevoeligheid en aard van gegevens. We hebben dus naast deze sandbox ook een oplossing dat een lokale model finetuned op de gevoelige data en die dus self-service data kan aanleveren zonder de lokale omgeving te verlaten. “

Om onze klanten het gemak en de kracht van deze technologie te laten ervaren hebben we een demo-opstelling gecreëerd met gebruik van publieke vluchtdata. Deze opstelling kan eenvoudig worden meegenomen te demonstreren hoe onze technologie in real-time werkt. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld specifieke queries uitvoeren zoals: "Geef mij alle vluchten die zijn vertrokken van Brussels Airport naar Rome tussen 12/08/24 en 17/08/24."

Eerste testfases en resultaten

In de eerste testfase werd het systeem intern getest door business-analisten die geen SQL-kennis hadden. Dit bood waardevolle feedback voor verdere optimalisatie. "We zagen direct winst in efficiëntie. Waar medewerkers voorheen weken moesten wachten, kunnen we nu veel sneller antwoorden leveren," zegt Jean-Joseph. Het systeem bleek effectief in het verminderen van de workload voor het data-analyseteam en verbeterde de responstijd voor de gebruikers aanzienlijk.

Toekomstperspectieven en uitdagingen

Hoewel het project nog in ontwikkeling is, toont het al veel potentieel. Een belangrijk aspect voor de toekomst is het verbeteren van de gebruikerservaring en het verder trainen van het model om ook complexe vragen beter te kunnen beantwoorden. Een andere uitdaging is het omgaan met hallucinaties van het model, waarbij onjuiste of verzonnen antwoorden worden gegeven. Tot nu toe zijn deze beperkt gebleven, maar het blijft een punt van aandacht.

Kenan voegt toe: "De technologie evolueert snel, en we moeten ervoor zorgen dat we future-proof blijven. Het is belangrijk om niet alleen te vertrouwen op één model of provider, maar flexibel te blijven en verschillende oplossingen te overwegen."

Conclusie

Het text-to-SQL project van Algorhythm Group is een uitstekend voorbeeld van hoe AI de efficiëntie en zelfredzaamheid binnen organisaties kan verbeteren. Door generatieve AI in te zetten, kunnen medewerkers sneller en zelfstandiger werken, wat uiteindelijk leidt tot een hogere productiviteit en tevredenheid. Bij OECO Groep zijn we trots op deze vooruitstrevende aanpak en blijven we ons inzetten voor het verkennen van nieuwe technologieën die onze klanten helpen hun bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Heb je interesse om meer te weten te komen over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met AI en data-oplossingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

Ga naar de site van Algorhythm Group

Laatste verhalen

We zijn altijd op zoek naar gedreven, gemotiveerde mensen die ons netwerk willen vervoegen en willen meebouwen aan de toekomst. Ben jij zo iemand? Of heb je een vraag voor ons? Laat het ons weten, we leren je graag beter kennen.

Benieuwd naar wat OECO voor jou kan betekenen? We helpen je graag verder!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
privacy policy
cookie policy