Oeco

Spotlight: onderneming in de kijker "Gamified"

Lees hier alles over onze bedrijven binnen de OECO groep

go down

Onze groep barst van het talent. We zijn ondertussen met zo veel dat het weleens durft gebeuren dat (zeker nieuwe mensen) niet weten wie iedereen is. Omdat we natuurlijk erg trots zijn op iedereen binnen ons ecosysteem, zetten we maar al te graag geregeld een bedrijf in de kijker. Om het lekker complex te maken, bestaan er binnen onze groep ook subclusters. Celestial Group is er daar eentje van en daarbinnen zit het kersverse Gamified. Gami-wat? Bert Waltniel (Celestial Group) en Dieter Smedts (Gamified) leggen uit. 

 

 

 

Wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Bert Waltniel: “Ik ben partner binnen Celestial Group en hou me vooral bezig met het verkopen van projecten en het ondersteunen van de bedrijven binnen de groep naar verdere groei toe. Bij ons vind je ondernemingen die gefocust zijn op zaken die meestal een fusie van creativiteit en technologie behelzen. Je hebt misschien al gehoord van Artcore Society, Ohana, Glow, Modulab, Rhinox … Gamified vult het rijtje nu verder aan met, kort gezegd, een combo van technologie en sport.” 

Dieter Smedts: “Na een leuke en succesvolle marketingstage afgelopen zomer bij de groep, waarbij ik merkte dat er duidelijk een klik was, was ik erg blij toen me werd gevraagd om Gamified mee te trekken. Met plezier zet ik daar dus mijn schouders onder, al werk ik tevens deeltijds bij Glow (evenementenbureau). Aangezien ik al meerdere studentenjobs in die sector had gedaan, was ook dat een logische stap voor mezelf. Fijn dat ik hier globaal mijn achtergrond als marketeer kan inzetten, maar me tegelijk binnen mijn passie voor technologie en sport kan uitleven! Mijn dagen zijn erg uiteenlopend en zo zie ik het graag.” 

 

 

 

Hoe kwam Gamified tot stand en...wat doet het?

Bert: “We hebben esports ondertussen allemaal zien opkomen, maar wij merkten dat het dan vaak bij puur gamen blijft ‘vanop je stoel/zetel’. Ons leek het net extra leuk om het bewegende aspect van sport er terug bij te betrekken. Konden we dat combineren met technologie? Dat was de droom. Binnen het kader van het B2Bgebeuren van evenementen, maar ook qua inspiratie zijn we daarrond beginnen werken. Stel dat mensen, bijvoorbeeld, een bepaalde technologie willen leren kennen, kunnen wij hen dat spelenderwijs aanbieden via AR en VR. Droge materie wordt zo creatiever en laagdrempeliger aan de man gebracht.” 

Dieter: “We hebben ook al op beurzen en evenementen gestaan, maar vandaag kijken we vooral naar teambuildings en hoe we die nog leuker kunnen maken. De meesten zijn ondertussen al wel eens bij iets als The Park gepasseerd en kennen VR ongeveer, maar wij willen nog een stap verder gaan en sport terug integreren in de beleving. Zo hebben we een licentie gekocht voor HADO: een AR-spel. Het komt uit Japan en je kan het zien als een soort digitale manier van trefbal. Er zit ook een strategieelement achter; ideaal voor een team. Daarnaast hebben we, bijvoorbeeld, ook racesimulators. Vergeet de typische console: bij ons gaat het dan om echte simulatoren met sturen, pedalen, bewegingselementen enzovoort. Zo krijg je tenminste echt de ervaring mee, alsof je in de auto zit. Zo onderscheiden we ons, volgens mij, wel als bedrijf.” 

 

 

 

"Het fantastische aan deel uitmaken van de community bij OECO is dat we het vaak kunnen inzetten als testpubliek."

Welke nood op de markt vervullen jullie?

Bert: “In principe zorgen we dus vooral dat mensen zich, indien gewenst, technologie laagdrempeliger kunnen voorstellen. Vooral als je van iets nog niet veel kent, is het leuker om het spelenderwijs of via entertainment te leren kennen. Een goede instap, quoi. Vooral teambuildings zullen wij echter anders aanbieden dan wat er tot nog toe op de markt is. Meer dan met je team een vlot bouwen of zo, gebruiken we technologie in de befaamde ‘metaverse’ om hetzelfde doel, namelijk samen betere banden smeden, te bereiken.” 

Dieter: “Ik ben vrij zeker dat we in de groep en zelfs in België de eersten zijn om het zo aan te pakken. Uiteraard bestaan er inderdaad al bedrijven zoals The Park, maar wij gaan toch echt nog een paar stappen verder. Met bedrijven als Rhinox (met focus op AR) in onze groep ben ik ook zeker dat we op termijn, als we dat zouden willen, zelf spelen zouden kunnen maken, maar voorlopig leasen we er vooral waarvan we weten dat ze werken, zoals HADO. Zelf iets ontwikkelen duurt immers lang; we leren liever eerst van hetgeen er bestaat en bekijken daarin wat er wel en niet werkt en aanslaat.” 

 

 

 

Vanwaar kwam het idee voor de Cronos FIFA Cup?

Bert: “Het idee kwam van Wim Vanden Driessche (Inspire Sports). Er bestaat een strategisch partnership tussen Oud-Heverlee Leuven en Inspire Sports (Cronos) en het idee om samen iets te organiseren zoals de Cronos FIFA Cup sluimerde al wat langer. Het werd snel naar ons doorgespeeld vermits wij in de wereld van gamificatie en evenementen zitten. Wij hebben het dan ook ondersteund qua uitwerking en promo. Voorlopig hebben we ons beperkt tot mensen uit de groep zelf, maar we kunnen zeker ook eens erbuiten testen. Fijn dat we zo Gamified nog eens in de kijker konden zetten!” 

Dieter: “We hebben er enorm veel uit geleerd, wat maakt dat – als er een tweede editie zou komen – we het concept kunnen verfijnen. Zo hebben we gemerkt dat we het echt nog meer hadden kunnen, enfin moeten, marketen. Het was sommige mensen niet duidelijk wat er te winnen viel, noch dat ze FIFA 2023 moesten hebben dus dat zijn dingen waar we mee aan de slag gaan. Misschien moeten we het volgende keer ook hier in The Hall aanbieden zodat het nog laagdrempeliger wordt. Of studenten betrekken buiten de groep, aangezien dat nog meer dan wij een gamepubliek is. Veel stof tot nadenken!” 

Bert: “Al was het maar al of we misschien zelfs eens een HADOtoernooi kunnen organiseren in plaats van een FIFA-toernooi. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden qua variatie op het onderwerp. Het fantastische aan deel uitmaken van de community bij OECO is dat we het vaak kunnen inzetten als testpubliek. Op de babyborrels, bijvoorbeeld, proberen we ook al eens wat uit. Een ideale groep, want vaak gaat het om schoolverlaters ergo jong volk. Die krijg je al iets gemakkelijker te porren om een FIFA-spel uit te testen dan een CEO. Alhoewel, ik mag misschien niet in hokjes denken (glimlacht).” 

 

 

 

"Ondertussen hebben we een arsenaal aan opties aanwezig dus we kunnen al wel vrij custom werken"

Wat brengt de toekomst?

Bert: “In principe hebben we genoeg getest qua doelpubliek, soorten spelletjes, enzovoort. We gaan nu een evaluatie opmaken en bekijken wat we exact willen doen en het meest levensvatbaar is. We zijn helaas geen vzw dus ook wij willen liefst winst draaien zoals iedereen. Maar goed, ‘t moet in de eerste plaats plezant blijven. Vooral het feit dat er een facilitator zoals Dieter bij aanwezig moet zijn (zonder gaat echt niet) is een kost die we niet zomaar overboord kunnen gooien. De technologie moet daarnaast ook goed gekalibreerd zijn en verfijnd blijven dus we zijn voorlopig wel even zoet met de puntjes op de i te zetten.”  

Dieter: “Ondertussen is de hype van AR en VR stilaan voorbij, maar dat is net extra leuk. Je merkt dat mensen beginnen te begrijpen waarover het gaat en meer willen. Nu goed, het is niet voor iedereen, en dat is ook ok, hé. We gaan inzetten op een standaard aanbod, maar we willen ook op maat werken voor mensen die het toch nog net iets specialer willen. Ondertussen hebben we een arsenaal aan opties aanwezig dus we kunnen al wel vrij custom werken. Ik ben zelf alvast erg benieuwd wat er nog allemaal aan zit te komen!” 

 

 

 

"Wij willen nog een stap verder gaan en sport terug integreren in de beleving."

Wie bij het lezen van dit stuk graag extra informatie krijgt over werken en/of ondernemen bij OECO Groep, dan wel Gamified, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan de pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan een kijkje op onze services pagina. Tot snel?! 

 

 

 

onze vacatures