Oeco

Het OECO Ondernemerstraject... 1 jaar later

Lees hier alles over hoe onze collega's het OECO ondernemerstraject ervaren.

go down

De OECO Academy organiseert jaarlijks een heus ondernemerstraject. Enkele van de afgestudeerden van 2022 lieten een jaar na afstuderen in hun hoofd kijken. Wat hebben ze gedaan met de kennis die ze vergaarden tijdens het traject? Waar staan ze nu, en blikken ze wel tevreden terug op hun parcours? We laten Hannah Patronoudis (nocomputer), Bart Callens (Hieda), Jeroen Geerts (Unmute You) en Ibe Vanmeenen (Octoo) aan het woord. 

 

 

 

Waarom koos je ervoor het ondernemerstraject te volgen?

Hannah: “Toen ik eraan begon, was ik net Managing Partner geworden van Craftworkz en was het een logische stap om daar gerichte ondersteuning rond te zoeken. Een titel is één ding, maar het uitdragen van de rol is nog wel iets anders. Ondernemer ben je of niet, maar de verantwoordelijkheid die eraan hangt, daar kan je in groeien. Dat was mijn drive om het ondernemerstraject aan te gaan.” 

Jeroen: “Een eigen onderneming starten was niet een doel op zich, voor mij. Ik wilde vooral verder doen wat ik al graag deed, namelijk bedrijven en mensen helpen groeien. Het hoefde voor mij niet noodzakelijk te betekenen dat ik zou ondernemen. Het traject zou in de eerste plaats interessant zijn om te ontdekken hoe ‘de ondernemer’ denkt zodat ik die zou kunnen leren begrijpen en ondersteunen.” 

Had je een doel voor ogen toen je aan het ondernemerstraject begon?

Bart: “Ik hoopte hoofdzakelijk dat ik gerichter aan bepaalde zaken zou leren werken. Dat ik niet ‘zomaar’ een businessplan zou neerschrijven, bijvoorbeeld, maar bewust zou weten hoe ik hetgeen in mijn hoofd zit op papier kan krijgen, op een zodanige manier dat het goed verkocht geraakt.” 

“Heel eerlijk: ik had wat ‘schrik’ om erin te stappen, want het leek oprecht alsof binnen OECO elke ondernemer perfect weet waar die mee bezig is. Ik ging misschien de enige zijn die niet wist hoe eraan te beginnen. Gelukkig werd snel duidelijk dat dat niet het geval is. Ie-de-reen heeft wel ergens twijfels over. Toch een geruststelling.” 

Ibe: “Ik was op zoek naar handvaten omdat ik mezelf niet echt als ‘de ondernemer’ zag. In mijn hoofd was de ideale ondernemer een soort showman die graag in de schijnwerpers staat. Dit is nu iets waar ik niet actief naar op zoek ben. Hierdoor was dan ook een beetje sceptisch, dat geef ik eerlijk toe. Geheel onterecht gelukkig, zo bleek achteraf. Ik wou ondernemen op een onderbouwde manier; dat was voor mij wel een doel.”

Wat heb je geleerd in het ondernemerstraject dat je nu nog toepast in je rol?

Jeroen: “Je krijgt eruit wat je erin steekt. Dat geldt voor het ondernemerstraject, maar eigenlijk voor alles. Je onderneming is jouw idee en het traject helpt je wel om dat op poten te zetten, maar het moet uit jezelf komen. Tot slot is ondernemen duidelijk vooral geslaagd als je het doet op een manier die bij jou past en authentiek is.” 

Bart: “Wanneer ik iemand tegenkom uit het traject, ga ik er nu spontaan mee praten. Het netwerken heeft zeker geholpen. Door die gesprekken is mijn mind-set ook veranderd. Ik erken en aanvaard nu veel sneller dat anderen wellicht op een andere manier redeneren dan ik. Daardoor kan ik mijn teamleden beter helpen. Dat ik hen gelukkig(er) kan maken in hun job, daar ben ik echt blij om, want dat is waarvoor ik het doe.” 

Heb je nog een laatste tip om mee te geven aan de volgende lichting?

Ibe: “Durf te springen. Onderbouwen en de details nakijken is goed, maar soms moet je loskoppelen en gaan, met een helicopterview in de aanslag. Het volledige plaatje in de gaten houden, weet je wel.” 

Hannah: “Ondernemen lijkt soms gemakkelijk voor de buitenwereld, alsof je de successen aaneenrijgt, maar het betekent ook dat je soms oncomfortabelere dingen moet doen. Mijn tip voor ondernemers is dus: zeg vaker ‘ja’ op zaken waar je meestal ‘nee’ op zegt. Zeker als het lukt, geeft het enorm veel voldoening!” 

Wie na het lezen van dit stuk graag extra informatie krijgt over het ondernemerstraject of over de OECO Academy, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan zeker een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!