Oeco

De Wereld Van... Sofie Frodure

Project Manager bij Blastic

go down

Ons ecosysteem barst van het talent én van de succesverhalen. Wij vonden dat het tijd was om dus wat meer over elkaars triomfen en achtergronden te laten zien. Om onze nieuwe reeks “De Wereld Van…” af te trappen, konden we gelukkig meteen op een Sofie rekenen! Sofie Frodure: Project Manager bij – en heuse ambassadeur van – Blastic. In dit artikel vertelt ze meer over de rol van een PM bij Blastic, maar geeft ze ons ook inzicht in twee van hun laatste cases: bpost bank en Cook at Home.  

Over Sofie

Sofie Frodure: “Ik ben ondertussen een drietal jaar bij Blastic, maar kom uit een totaal andere omgeving. Na marketing te hebben gestudeerd, heb ik even als projectleider (en manusje-van-alles, eigenlijk) meegedraaid in het bouwbedrijf van mijn ouders. Mijn interesse in IT (een constant veranderende business) en bredere ambities zorgden dat ik nieuwe horizonten opzocht. Via een contact binnen OECO kwam ik op gesprek terecht bij Tom Hallaert. Het klikte meteen en hij bood me na een week mijn job aan. Ik was erg dankbaar dat hij me ondanks mijn junior profiel en onervarenheid aannam. Nu, mijn affiniteit met zowel IT als marketing helpt me natuurlijk wel. Ik vind het fantastisch dat ik vanuit mijn consultancyrol met zo veel bedrijven en sectoren in contact kan komen. De uitdagingen en de variatie stuwen me elke dag vooruit. Als het dan toch eens écht technisch wordt, roep ik de hulp in van onze developers en de tech lead op het project. Die leggen het dan in mensentaal aan me uit. (lacht) In principe moet ik niet noodzakelijk alles perfect begrijpen, maar ik moet natuurlijk wel taken kunnen definiëren en zorgen dat ze zijn uitgevoerd tegen de deadlines.” 

Het leven van een PM

Sofie: “Als Project Manager probeer ik in feite altijd om iedereen gelukkig te houden. Developers hebben nood aan een duidelijke planning, willen weten wat van hen verwacht wordt en zich geen zorgen maken over communicatie met de klant. De klant wil dan weer dat alles goed opgevolgd wordt, dat deadlines gehaald worden, dat er budgetrapporteringen gebeuren, dat ze hun eisen kunnen stellen en niet zelf om informatie moeten vragen, maar die spontaan krijgen. Al dat soort dingen regel ik. Ik ben het bruggetje tussen alle partijen en zorg dat ze allemaal hun job (graag) kunnen blijven doen.” 

“Geen idee of het elders anders is om Project Manager te zijn, want dit is mijn eerste ervaring in een dergelijke capaciteit, maar het is wel vergelijkbaar met projectleider zijn in de bouw. Daar moest ik ook zorgen dat de arbeiders hun werk konden doen en dat de klant tevreden was over hetgeen werd opgeleverd. De mentaliteit hier bij Blastic is wel echt apart: er wordt enorm gefocust op teamsfeer en Tom zorgt, bijna als een soort Happiness Officer, dat iedereen zich hier goed voelt. Hij checkt dat effectief regelmatig door met iedereen een babbeltje te doen. Dat zie je niet overal, denk ik.” 

“Ik vind het fantastisch dat ik vanuit mijn consultancyrol met zo veel bedrijven en sectoren in contact kan komen."

bpost bank

Sofie: “bpost bank had indertijd een RFP (Request For Proposal) voor hun platform uitgestuurd naar vendoren met de vraag om te antwoorden mét implementatiepartner. Wij hebben ingediend met SitecoreBlastic bouwt immers vooral platformen met de CMSsystemen van Sitecore, Kentico, Kontent.ai en/of Umbraco. Startende vanuit zo’n bestaand kader zorgen wij vervolgens voor ontwikkelingen op maat van de klant. In dit geval hebben we (na enkele rondes) de case van bpost bank gewonnen en op ons mogen nemen.” 

“Zoals meestal, begonnen we met enkele discovery workshops. Eens we de noden in kaart hadden gebracht en een strategie opgesteld hadden, werkten we samen de ideale flow uit voor gebruikers van de site. Eens we dat UX design-luik en de discovery afgerond hadden, begonnen we met implementatie. Het design werd vertaald naar een technologische oplossing, in dit geval met SXA (Sitecore Experience Accelerator). Zo ontstond het nieuwe platform dat we dus van A tot Z maakten en opvolgden. Vermits we kwaliteit bij Blastic hoog in het vaandel dragen, hebben onze Quality Assurance Managers eerst intern meerdere testrondes doorlopen voor de klant aan testing begon. Ik kwam er in deze case pas in de opleveringsfase bij omdat ik van iemand overnam: het leukste en tegelijk het meest stresserende gedeelte (lacht). Je moet zorgen dat alles effectief wordt opgeleverd en werkt, maar als het is gelukt, mag je wel met de pluimen lopen.” 

“Op dit moment is het allemaal opgeleverd en blijven we vooral nog voor onderhoud en het opvolgen van change request-ticketjes betrokken. Je kan het vergelijken met LEGO. Wij bouwen de blokjes zelf en de klant kan met die blokjes aan de slag. Indien nodig geven we advies, maar meer uitleg is er in principe niet nodig. De samenwerking loopt ondertussen enorm vlot. Ik kijk er met een voldaan gevoel op terug, want het was ontzettend leerrijk. We hebben voornamelijk met Waalse mensen samengewerkt en je kan er niet omheen dat we soms een andere mentaliteit of insteek hadden. We hebben daar echter samen constructief aan gewerkt en nu loopt alles als een trein. Het was een groot, technisch complex project en ik ben fier op onze ontwikkelaars en testers. Ze hebben een fantastische prestatie neergezet!” 

Cook at Home

Sofie: “Onlangs ging ook het platform voor onze klanten van Cook at Home live. Zij kwamen bijna twee jaar geleden aankloppen bij ons nadat ze ons online vonden. Ook hier zijn we begonnen met een discovery, het in kaart brengen van alle designwensen, hetgeen we gingen implementeren enzovoort. Ze hadden enorm veel ideeën, iets te veel (lacht). Dat was vooral onze taak: hen een beetje intomen en de eerste versies (sc)haalbaar houden. Walk before you run, weet je wel. De basisversie hebben we ondertussen al kunnen opleveren, met de technologie van Kontent.ai trouwens, en het is sindsdien een doorlopend proces om stap per stap meer modules en opties toe te voegen.” 

“We hebben tijdens de livegang nauw samengewerkt met Adman Agency, een onderneming die ontstond vanuit de buik van Blastic. Enorm fijn om het met hen te kunnen doen, want we kennen elkaar natuurlijk goed en door het contact op kantoor konden we kort op de bal spelen. Het was een heel andere en iets aantrekkelijkere leefwereld ook dan bpost bank, dat merk je wel (lacht). Bij bpost bank was het product trouwens veel meer omlijnd terwijl er voor Cook at Home nog veel te verkennen terrein was. Dat soort uitdagingen, daar haal ik energie uit. Ik ben benieuwd hoe goed Cook at Home zal aanslaan. Er staan nog zo veel leuke ideeën op de backlog, ik hoop dat we er snel aan kunnen beginnen.” 

“Het was een behoorlijk creatief proces. Heel leuk om daar als PM ook aan te mogen bijdragen in meetings. Ik wil nog maar eens felicitaties aan onze developers uitdelen, want ook hier hebben ze een topprestatie geleverd. Ze hebben, bijvoorbeeld, gewerkt met een technologie die ervoor zorgt dat nieuwe content met een simpele klik op de knop meteen wordt aangeleverd. Het klinkt eenvoudig, maar zit vrij complex in elkaar. Het zorgde ervoor dat we het meest future-proof mogelijke platform hebben opgeleverd. Ons team heeft er ettelijke dagen en uren aan gespendeerd om het zo goed te maken als het nu is. Ik kan niet anders dan enorm trots zijn.” 

“Als PM probeer ik om iedereen gelukkig te houden. Developers hebben nood aan een duidelijke planning; de klant wil dan weer dat alles goed opgevolgd wordt, en dat ze niet zelf om informatie moeten vragen, maar die spontaan van mij krijgen.”

De toekomst van Sofie

Sofie: “Het zijn die cases, maar vooral ons hecht en inspirerend team die maken dat ik nog erg lang bij Blastic hoop te mogen blijven. Het is absoluut niet simpel om zo hard in te zetten op een goede bedrijfscultuur, maar het gebeurt hier toch. Verder ben ik tevreden met mijn huidige klanten, en kijk ik al uit naar hetgeen er in de pipeline aan zit te komen. Als ik mag dromen, zou ik een project in de fiets– of in de muzieksector wel leuk vinden, daar ben ik in mijn vrije tijd veel mee bezig. Warme oproep aan Tom (lacht).” 

“Ik herhaal erg graag ter afsluiting van dit interview dat het succes van Blastic te danken is aan het volledige team, de developers en testers in het bijzonder. Zonder hen zijn we niets. Ze stimuleren mij trouwens om ook altijd het beste van mezelf te geven en ik heb al waanzinnig veel van hen geleerd. Zolang ik dat elke dag mag blijven doen, kom ik met veel plezier mijn steentje bijdragen!” 

Heeft het verhaal van Sofie jou geïnspireerd om bij Blastic of OECO Groep te werken of kriebelt het nu om zelf te ondernemen? Don’t be shy en neem vrijblijvend contact met ons op; we leren je erg graag kennen. 

onze vacatures