Oeco

De kracht van... Business Development binnen de Oeco Groep

Lees hier alles over onze bedrijven binnen de OECO groep

go down

Er lopen ondertussen heel wat experts rond in onze groep. Hoog tijd dus, vonden wij, om dieper in te gaan op al die verzamelde, sterke kennis. In ‘De kracht van…’ schetsen we vanaf nu telkens de meerwaarde van een bepaalde expertise binnen ons ecosysteem. We haalden salestandem Evi De Kezel en Frederik Jansen erbij deze keer om hen te laten vertellen over de kracht van business development voor en vanuit onze groep. Spoiler alert: een koffiemachine kan wonderen verrichten… Dit zijn hun inzichten!

 

 

 

Wie zijn jullie en welke expertise brengen jullie onze groep bij?

Frederik Jansen: “Ik behartig klantenrelaties van OECO Groep vanuit een strategische, proactieveinsteek. Daar neem ik jaren saleservaring voor mee, zoals de expertise die ik bij IBM opbouwde als hoofd van de ‘strategic sales’. Denk dan aan industriële partnerships beheren, maar ook acquisities, joint ventures, enzovoort. Ik denk altijd vanuit de noden van de klant en probeer daar zo veel als mogelijk de sterke oplossingen van onze competence centers aan de man te brengen.”

Evi De Kezel: “Parallel met Frederik, die het verhaal vooral op c-level vormgeeft, zorg ik dat de noden van de klant qua personeel – en dan bedoel ik vooral consultants – worden ingevuld. Vanuit mijn interne sales– en rekruteringsrol bij OECO begeleid ik de klant algemeen met diens aanwervingsprocessen, en probeer ik in eerste instantie onze eigen bank daarbij vrij te maken. Vanuit mijn jaren ervaring in de HR-wereld, vooral in bureaus, kan ik indien nodig ook mijn eigen netwerk aanspreken. Mij kan je dus aanspreken voor alles rond het menselijke aspect van sales en business development.”

Frederik: “Sales is trouwens ontegensprekelijk people business. Je werkt immers constant met mensen. Evi is dus de ideale partner voor mij; zij kent iedereen in de groep hier nog veel beter dan ik. Dat maakt onze tandem extra krachtig.”

Hoe gemakkelijk of moeilijk is het om intern aan sales te doen in onze groep?

Frederik: “Eerlijk gezegd, is ons ecosysteem zodanig aan het groeien – en ik ben hier zelf nog maar een halfjaar – dat ik hier vaak mensen zie die ik niet ken. Dat hoeft ook niet noodzakelijk, maar ik merk wel dat we zo soms nog saleskansen mislopen. We weten iets te weinig over elkaar, volgens mij. Wat dat betreft vind ik deze blog en de nieuwsbrief en dergelijke ontzettend interessant. Warme oproep om als bedrijven zeker jullie events en andere nieuwtjes te blijven doorgeven: zo kunnen wij daar ook op die manier op inpikken en voor business development zorgen.”

Evi: “Ook voor ons geldt trouwens dat ‘de koffiemachine’ eigenlijk de salesmachine der salesmachines is. Je geraakt met iemand aan de praat, er worden connecties gelegd en voor je het weet, worden er voorstellen gedaan. Dat is voor een stuk ook deel van onze taken, vind ik, om die interactie op te zoekenen echt een aanspreekpunt te worden.”

Frederik: “Ja, absoluut! Ik vind trouwens, zonder kritiek te willen uiten, dat er nog meer op die koffieplekingezet mag worden. Maak er maar een koffiebar van! Op vorige werkplekken heb ik ook gemerkt dat het enorm veel doet voor de atmosfeer en dat zoiets het stimuleren van gesprekken inderdaad helpt. Zo praat je sneller ook eens met iemand anders dan altijd met dezelfde, vertrouwde personen. Ik zou het, wat sales betreft, in elk geval zeker een asset vinden.”

Evi De Kezel: “De slogan hier bij OECO lijkt wel “doe en probeer maar” te zijn. Heerlijk: ik hou wel van die zelfredzaamheid en de verantwoordelijkheidszin die zo wordt gestimuleerd.”

Hoe zien jullie 2023?

Evi: “Groei, groei en nog eens groei. Het is altijd al het onuitgesproken motto geweest van OECO Groep en het zal het nog wel even blijven, denk ik. We blijven daar hard mee aan timmeren door bij de klanten zo veel mogelijk ondersteuning vanuit de competence centers van de groep te bieden. Het is kwestie van altijdvoor de perfecte match te zorgen zodat we top of mind blijven voor nieuwe uitdagingen. Kwaliteit bovenkwantiteit blijft bij mij een van de belangrijkste aspecten.”

Frederik: “Ik heb natuurlijk nog een stuk inburgeringstraject af te leggen, maar dat gaat goed dus ik hoop dat het zo blijft evolueren. Ik wil graag mijn toegevoegde waarde nog meer consolideren en me bewijzendoor de rijkdom van de groep te ontsluiten naar de klant. Als ik wat extra salesattitude mag en kan bijbrengen aan onze mensen, is dat mooi meegenomen. Daarnaast gaan we niet reactief, maar proactief tewerk. We wachten niet tot klanten met een vraag komen, maar brengen zelf in kaart wat ze binnenkort nodig zullen hebben en komen dan naar hen met voorstellen.”

Evi: “Dat geldt ook voor het consultancygebeuren. Ik ben een strategische partner en wacht niet tot ik een vacature krijg om er dan een paar cv’s naartoe te gooien. Nee, ik stel zelf op tijd en stond, naargelang de uitdagingen, kwalitatieve profielen uit onze groep voor.”

Hebben jullie nog tips om mee te geven aan onze groep?

Frederik: “Ik vind marketing echt een essentieel instrument of deel van sales en we doen daar nog te weinig mee. Ik weet nog niet (snel) genoeg welke evenementen of campagnes bepaalde deelbedrijven hier organiseren. Jammer om soms pas achteraf te horen dat ik mijn klanten eigenlijk had kunnen uitnodigen voor inspirerende avonden die hen wellicht hadden gestimuleerd om (extra) samenwerkingen aan tegaan. Informeer me dus nog iets meer, zou ik willen vragen. Ik begrijp dat het soms gevoelig ligt qua competitie, maar we gaan discreet om met wat je ons vertelt en het kan je eigen sales alleen maar deugd doen.”

Evi: “Dat is ook de sterkte van het ecosysteem. Als we de krachten nog wat meer bundelen, dan benuttenwe de groep pas echt. Er is echt heel veel interesse van klanten in hetgeen we doen dus we hebben veelkans op interessante matches als we nog meer samenspelen. Ook dat zie ik als deel van de taken van Frederik en mezelf: nog meer in interactie gaan met iedereen hier, al dan niet bij een koffie, zodat we nog sneller op bepaalde opportuniteiten kunnen springen. Dus let’s get talking!

Frederik Jansen: “De klant komt bij mij altijd eerst. Op basis van diens noden richt ik mijn dag in. Meer structuur komt er niet aan te pas en zo heb ik het eigenlijk wel graag.”

Wie na het lezen van dit stuk graag extra informatie krijgt over ondernemen in onze groep, of zelf expertise in de kijker wil zetten, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan zeker een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!